onsdag 27 november 2013

Vi firar lillajul

Eleverna i årskurs 7 firar denna vecka 48 lillajul med risgrynsgröt med socker och kanel samt glögg och pepparkakor.

Roligt att eleverna är kreativa och gör roliga mönster på pepparkakorna
Rågpepparkakor
50 g smör
2 msk socker
2 msk sirap
3/4 tsk kanel
3/4 tsk ingefära
1/2 tsk nejlika
1/3 tsk malen kryddpeppar
1/2-3/4 tsk kardemumma
1/2 ägg
1/2 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
1/3 tsk matsoda

1 Mät upp smör, socker, sirap och kryddor i en tjockbottnad rostfri kastrull.
sjud upp ingredienserna under omrörning på effekt 4.
2 Låt smeten svalna under omrörning. Tillsätt uppvispat ägg. Rör om.
3 Blanda rågmjöl och vetemjöl med matsoda. Rör ner mjölblandningen.
4 Låt degen stå kallt till nästa dag.
5 Kavla ut degen . ta ut olika figurer med pepparkaksmått.
6 Grädda pepparkakorna i 175 grader i övre delen av ugnen 5-10 minuter.

Risgrynsgröt
för två personer
1 1/2 dl vatten
3/4 dl grötris
3 1/2 dl mjölk
3/4  krm salt

1 Koka upp vattnet i en ytbehandlad kastrull. Tillsätt grynen rör om med en trägaffel, tills vattnet har sugits in i riset.
2 Tillsätt mjölken lite i sänder under omrörning, tills gröten börjar koka.
3 Låt gröten sjuda ca 40 minuter. Rör om då och då. Tillsätt saltet.

Glögg
för fyra personer
5 dl vatten
1/2 kanelstång
en bit ingefära
5 hela nejlikor
5-10 hela kardemummafrön
2 dl vinbärssaft
(socker vid behov)
Till servering
russin
mandelspån

1 Låt glöggkryddorna småkoka i vattnet åtminstone 30 minuter.
2 Sila bort kryddorna.
3 Tillsätt saften och hetta upp till kokpunkten.
4 Avsmaka.
5 lägg russin och mandel i glasen eller muggarna och häll över den heta drycken.



Här är ytterligare några alternativ till hemgjord glögg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar