torsdag 8 maj 2014

Glad Morsdag!

Denna vecka firar vi som bekant morsdag, och vi har förberett en morsdagsmeny i åk 7 att överraska med hemma! Denna meny kommer inte bara mor i huset att gilla - det blir hela familjens favorit!

Klyftpotatis med köttfärsrullader och sallad

Rabarberkrukor med vaniljsås

Köttfärsrullader

250g köttfärs (malet kött)

¾ dl skorpmjöl
¾ dl vatten eller mjölk
½ lök
1 ägg
½ tsk salt
½ - 1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
( 1 vitlöksklyfta)
( ½ tsk timjan)

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Blanda skorpmjölet i vätskan i en stor skål och låt det svälla en stund. Skala och hacka löken riktigt fint.
  3. Blanda alla ingredienser i skorpmjölet och rör till en jämn smet.
  4. Platta ut köttfärssmeten och skär ut till fyrkanter. Fyll med: fetost, paprika, skinka, riven ost
  5. Forma till rullader och grädda sedan i 200° ca 25 minuter.

Klyftpotatis

Potatisar

2 msk olja
¾ tsk salt
½ tsk paprikapulver
1 tsk rosmarin
1 krm svart- eller vitpeppar
( 1 - 2 vitlöksklyftor)

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Välj medelstora potatisar. Skala och skölj dem.
  3. Skär potatisarna i klyftor.
  4. Lägg klyftorna i en skål. Blanda oljan och kryddorna, häll blandningen över potatisen och rör om.
  5. Lägg potatisklyftorna på en plåt med bakplåtspapper och stek ca 30 minuter i mitten av ugnen. Vänd potatisklyftorna ett par gånger i början, så att de inte fastnar vid varandra.

Rabarber krukor

(6 stycken)


75g Smör eller margarin
½ dl socker
½ ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ dl rågmjöl
½ tsk bakpulver

Fyllning
Ca 2 - 3 rabarberstjälkar
½ påse djupfrysta hallon
¼ dl vatten
1 dl farinsocker
¼ - ½ dl potatismjöl
Ovanpå
florsocker

  1. Vispa fett och socker vitt och pösigt, och tillsätt ägget under omrörning.
  2. Blanda samman vetemjölet, rågmjölet och balpulvret och tillsätt det i degen. Ställ degen kallt.
  3. Skär rabarbern i små bitar och sätt sedan rabarberbitarna, hallonen, vattnet och farinsockret i en kastrull.
  4. Strö över potatismjölet och rör om ända ned till bottnen och hetta upp.
  5. Ta kastrullen av plattan då blandningen bubblar upp och ställ den att svalna i kallt vatten.
  6. Pensla en muffinsplåt med 6 formar och dela degen i 6 bitar, som du sedan trycker ut med mjölade fingrar på bottnen och kanterna så att degen går upp en aning över kanterna.
  7. Fördela fyllningen på degen och vik kanterna mot mitten på fyllningen.
  8. Grädda bakverken på nedersta falsen i 200°s ugn i 15-20 minuter
  9. Lossa de avsvalnade bakverken ur formarna till exempel med en träkniv, och sikta sedan florsocker över.

Vaniljsås


3 dl Mjölk
1 ägg
2 msk socker
2 - 3 tsk potatismjöl
1 tsk vanillinsocker


  1. Vispa ihop mjölken, ägget, sockret och potatismjölet i en ytbehandlad kastrull med en spiralvisp av plast.
  2. Hetta upp blandningen under ständig omrörning tills såsen tjocknar. Låt den inte koka och skära sig.
  3. Tillsätt vanillinsockret och låt såsen svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar