tisdag 26 november 2013

Korvtillverkning

Eftersom eleverna i årskurs 8 har temat finsk matkultur  tyckte vi lärare i huslig ekonomi att det skulle vara roligt att tillverka egen korv. Sagt och gjort - vi bjöd in köksmästare Kenneth Löfberg som är expert på att tillverka korv. Eleverna har fått pröva på att knåda ihop korvmassa och att stoppa korv.

Julkorv
1 kg  späck
1 kg griskött
1 kg lammkött
6 dl öl + 3 dl vatten
kryddor, vitlök, lök
60 g salt

Knåda ihop alla ingredienser till en jämn massa.

Julkorv 
522 g späck
1, 15 kg griskött
0,41 kg  kallrökt kött
9 dl vatten
1 st hackad lök
6 msk äppelsylt
5 g malen nejlika
5 g salt

Knåda ihop alla ingredienser till en jämn massa.

Julkorv
522 g späck
1,15 kg griskött
9 dl vatten
30 g salt
2 msk paprikapulver
0,5 dl chili
20 g julkrydda

Julkorv
0,577 kg nöt malet
0,595 kg gris späck
15 g salt
3 g rosmarin
2.5 g mejram
6 dl vatten

Alla korvmassor blir som lös maletköttmassa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar