tisdag 19 november 2013

Karelska piroger

Ibland har vi nöjet att få gäster på besök till hussan för att ytterligare inspirera eleverna. I åk 8 har vi pratat om finländsk matkultur och har också prövat laga mat från olika regioner i Finland. Som ett exempel på en maträtt från östra Finland gjorde vi karelska piroger, och då kom Tuula Kleiman på besök för att berätta mera!

Receptet ser ni nedan, men Tuula berättade så mycket mera än vad receptet förmedlar. Hon berättade om betydelsen av att baka piroger, om hur olika piroger skiljer sig åt i form och smak (t.ex. att rispiroger är ovala medan piroger fyllda med potatismos är runda) och gav knep till hur man lagar lyckade piroger: Degen skall kavlas så tunt att man nästan kan se igenom degen, och sedan förvaras under plastpåse eller burk medan resten kavlas, så att degen inte torkar. Pirogerna skall gräddas direkt på en smord plåt, inte på bakplåtspapper, för att få den rätta ytan. Och det viktigaste av allt - pirogerna skall bakas med gläde, annars är det inte gott!

Glädje var det minsann gott om i hussa-salen medan eleverna jobbade flitigt - 2 lektioner är inte mycket tid på sig att både hinna laga pirogerna och dessutom smaka!'

Karelska piroger
1 dl vatten
½ tsk salt
2 dl rågmjöl
½ dl vetemjöl
(1 msk olja)

Fyllning
1 dl vatten
4 dl mjölk
3/4 dl risgryn
½ tsk salt

För pensling:
½ dl vatten
25 g smör

Servera med:
äggsmör


 1. Koka upp mjölken i en teflonkastrull, rör ner risgryn
 2. Låt småkoka på svag värme under omrörning tills grötkonsistens, smaksätt med salt.
 3. Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
 4. Rulla degen till en jämntjock längd och skär i 16 bitar.
 5. Rulla bullar av degen, mjöla dem och platta ut den lätt, täck med en skål eller plastpåse.
 6. Kavla ut degen med en pirogkavel till tunna kakor. Strö rikligt med mjöl mellan kakorna om de förvaras ovanpå varandra. Putsa sedan bort överflödigt mjöl innan kakorna fylls. Förvara dem hela tiden under en skål så att de inte torkar.
 7. Lägg ugnen på 225 grader.
 8. Bred ut fyllningen på varje kaka, men bred inte ända till kanten.
 9. Vik kanterna över fyllningen och vecka degen med fingrarna. Gör inte vecken för skarpa eftersom de lätt blir brända då.
 10. Grädda pirogerna tills de får färg. (10 minuter)
 11. Doppa pirogerna i smörblandningen eller pensla dem med en brödpensel.
 12. Packa in dem i bakplåtspapper och bakduk så att de mjuknar.Tuula Kleiman visar hur man ska kavla ut degen till karelska piroger.
Smakprov på färdiggräddade karelska piroger. Unika på sitt sätt! Härligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar