fredag 10 januari 2014

Wallenbergare

Det är dags för åk 8 att bekanta sig med mat också utanför Finlands gränser, var vi höll oss på höstterminen. Vi började på att se på hurdan mat vårt grannland Sverige har att erbjuda, och som exempel tillredde vi Wallenbergare med de klassiska tillbehören mos, ärter och rårörda lingon.

Wallenbergare (2 pers)
200 g malet kött
½ tsk salt
2 st äggulor
1 dl vispgrädde
½ krm svartpeppar
1-2 msk matfett till stekning

  1. Blanda malet kött med salt, sedan med gulor, grädde och peppar.
  2. Forma färsen på vattensköljt skärbräde till fyra biffar, högst 1 cm tjocka.
  3. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek biffarna på medelstark värme, ca 3 minuter på varje sida. Efterstek biffarna i ugn.
Potatismos (2 pers)
4 st potatisar
3 dl vatten
½ krm salt
½ dl het mjölk

  1. Tvätta, skala och skölj potatisen.
  2. Skär potatisen i bitar och koka i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Häll bort kokvattnet.
  3. Mosa potatisen och tillsätt het mjölk i omgångar medan du mosar tills moset har en lämplig konsistens. Tillsätt salt vid behiv.
  4. Vispa moset luftigt.
Servera med kokta ärter och rårörda lingon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar