fredag 10 januari 2014

Vårtermin = vitaminer

Vårterminen har börjat och vi börjar med nya tag! I åk 7 började vi med att repetera vikten av de dagliga val vi gör i samband med maten, och speciellt fokuserade vi på vitaminer. Då passade det bra att tillreda två rätter med fokus på grönsaker och frukt - riktiga vitaminbomber - nämligen risotto och en fräsch fruktkräm.

Risotto (4 pers)
1 dl ris
1 lök
2 msk olja
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
200 g malet kött
kryddor enligt smak
1 påse ärt-majs-morot blandning
1-1½ dl riven ost
persilja


  1. Skala och finhacka löken.
  2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken och riset. Rör om med en trägaffel.
  3. Tillsätt vattnet och buljongen. Låt koka i ca 10-15 minuter.
  4. Bryn maletkött och krydda köttet. Rör ner i risotton tillsammans med grönsaksblandningen.
  5. Riv osten. Rör ner osten i den färdiga risotton.
  6. Lägg upp risotton i ett serveringskärl. Strö persilja över.

Fräsch fruktkräm (4 pers)
2 st persikahalva (på burk)
2 dl banan / äppel / apelsin
2 msk citronsaft
½ dl socker
4 msk potatismjöl


  1. Mät upp 2 dl fruktspad från persikaburken (späd ut med mera juice vid behov)
  2. Tillsätt apelsinjuice, citronsaft, socker och potatismjöl.
  3. Hetta upp blandningen under omrörning till det börjar bubbla på ytan och krämen är klar.
  4. Skär frukten i små bitar.
  5. Häll den något avsvalnade krämen över frukten.
  6. Strö socker över ytan så att det inte bildas en seg hinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar