fredag 10 januari 2014

Lasagnette och bärkräm

Tillbaka i skolan för en ny termin har vi med g-klassen gjort en variant av något de flera gånger frågat efter, nämligen lasagne. Men för att vi skulle hinna på den korta tid vi har till vårt förfogande (2 lektioner - 90 minuter), gjorde vi istället lasagnette i små portionsformar, vilket går betydligt snabbare eftersom det inte är fråga om hela lasagneplattor.

Lasagnette (2 personer)
Bärkräm och lasagnette!

Köttsås:
100 g malet kött
½ lök
½ msk olja
50 g krossade tomater
½ dl vatten
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta
½ tsk oregano
grovmalen svartpeppar

Ostsås:
1 msk margarin
1/4 dl vetemjöl
2 dl mjölk
½ krm salt
grovmalen svartpeppar
½ tsk timjan
1/4 dl riven ost

Garnering: 1/4 dl riven ost

1 dl lasagnette

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Förkoka lasagnetten 5 minuter
  3. Hacka löken
  4. Bryn köttet och den hackade löken i en stekpanna.
  5. Tillsätt i pannan krossade tomater, vitlök, vatten, salt och grovmalen svartpeppar. Låt såsen koka sakta under lock ca 5-10 minuter.
  6. Smält margarin i en kastrull för ostsåsen och blanda vetemjöl i det smälta fettet.
  7. Häll i hälften av mjölken. Hetta upp och rör blandningen jämn. Tillsätt resten av mjölken. Rör om hela tiden och koka ett par minuter. Tillsätt salt, grovmalen svartpeppar, timjan och riven ost. Tillsätt oregano i köttfärssåsen.
  8. Smörj en form. Häll först köttfärssås i formen och lägg ett lager lasagnette ovanpå. Häll köttfärs- och ostsås ovanpå lasagnetten. Gör två likadana lager till. Häll endast ostsås på det sista lagret med lasagnette och strö riven ost över.
  9. Grädda ca 20 minuter, och låt dra övertäckt ca 5 minuter innan den serveras.

Bärkräm (4 personer)
5 dl utspädd saft
2½ msk potatismjöl
2-3 dl bär

  1. Blanda saft och potatismjöl i en kastrull. Hetta upp blandningen under ständig omrörning med en trägaffel längs med bottnen tills krämen tjocknar och de första bubblorna börjar synas. Ta bort kastrullen från plattan.
  2. Tillsätt bären. (Dela eventuella större bär i bitar). Rör om så att blandningen blir jämn.
  3. Häll krämen i en dessertskål för att svalna. Strö lite socker på för att hindra att det bildas skinn.

(Recept till bärkräm ur Med fullkoll – huslig ekonomi 7-9, sid 195)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar