fredag 24 januari 2014

Soppor och scones

Denna gång lagade vi soppor och scones! Alla elever lagade själv en egen soppa, eller ett eget bröd, och till slut smakade vi av allas kreationer!

Vi lagade en liten sats av varje soppa, så att alla fick sig ett litet smakprov.
Recepten nedan är i samma proportioner, så det kan löna sig att fördubbla recepten om man vill ha mera.

I glaset längst fram morotssoppa, i skålen bredvid batatsoppa, i shotglasen på brickan potatis-purjo soppa, och i shotglaset längre in i bilden majssoppa.
Här ser ni våra goda bröd.
Från vänster: Havretunnbröd, ostscones och morotsscones.
Här visar Ville stolt upp sin soppa! 


Majssoppa
1½ dl majs
½ lök
1 msk olja
½ buljongtärning
2 dl vatten
1 liten potatis
salt, peppar
färska örter
  1. Fräs lök och majs i en kastrull i oljan så att löken får lite färg.
  2. Tillsätt vatten och buljongtärning.
  3. Skala och riv potatisen fint. Lägg med i soppan.
  4. Koka på medelvärme i ca 5 minuter.
  5. Mixa soppan slät, och smaka av med salt, peppar och örter.
Batatsoppa
1 batat
1 dl kokosmjölk
1 tsk lime saft
½ tsk sambal oelek -chilipasta
salt och peppar
färska örter

  1. Skala och tärna bataten. Koka den mjuk.
  2. Häll bort vattnet, tillsätt kokosmjölk. (Tillsätt också mera vatten/mjölk  vid behov.)
  3. Smaka av med limesaft, chilipasta och kryddor.
  4. Mixa soppan slät. Dekorera med färska örter.
Morotssoppa
3 morötter
1½ dl mjölk
50 g färskost
½ buljongtärning
salt och peppar
chilipulver
örter
  1. Tvätta och skala morötterna, skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka.
  2. Häll bort vattnet, tillsätt mjölk och färskost och buljongtärning. Låt koka upp.
  3. Mixa soppan slät. Krydda.
  4. Dekorera med färska örter, servera.
Potatis-purjo soppa
3-4 potatisar
10 cm purjolök
1 msk olja
1 liten morot
2 dl vatten
½ buljongtärning
salt och peppar

  1. Skala och skär potatisarna och moroten i mindre bitar.
  2. Hacka purjon i mindre bitar.
  3. Fräs purjolöken i lite olja i en kastrull.
  4. Tillsätt vatten, potatis, morot och buljongtärning. Koka potatisarna och moroten mjuka.
  5. Mixa soppan slät. Krydda.
Morotsscones
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 msk olja
1 dl mjölk
3 små morötter

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta, skala och riv morötterna.
  3. Blanda samman mjölen, havregrynen, bakpulver och salt.
  4. Blanda i olja och mjölk, och till sist den rivna moroten. Degen skall vara jämn.
  5. Forma med hjälp av mjöliga händer 2 runda bröd, ca 1 cm tjocka. Dela degen i 4 delar med hjälp av en degsporre. Placera på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
  6. Grädda i ugnen ca 15 minuter.
Ostscones
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
50 g smör
100 g riven ost
1 dl yoghurt

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Riv osten.
  3. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  4. Skär smöret i mindre tärningar och nyp in det i mjölet så att du får en grynig massa.
  5. Häll ner yoghurten och osten och blanda degen jämn.
  6. Forma till små runda bröd, platta till degen något. Placera på bakplåtspappersbeklädd plåt.
  7. Grädda ca 10-12 minuter.

Havretunnbröd
2 dl vatten
1 dl havreflingor
1 dl surmjölk / fil
1 ägg
½ tsk salt
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Koka upp vattnet, tillsätt havreflingor och låt koka 5 minuter tills havregröten är färdig. Låt gröten svalna.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver tillsammans i en liten bunke.
  4. Rör ner surmjölk, ägg och salt i gröten. Rör ned vetemjölet blandat med bakpulver och rör degen jämn.
  5. Tryck ut degen med hjälp av mjöl på en plåt försedd med bakplåtspapper. Gör två stycken bröd. Skär brödet i fyra delar med hjälp av en degsporre. Nagga brödet.
  6. Grädda i ca 15 minuter. Servera varma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar