torsdag 12 december 2013

7:ornas julmiddag

Julmaten ska naturligtvis tillagas själva, något vi prövat på med åk 7. Vi lagade ju pepparkakor och risgrynsgröt redan tidigare, och nu var det dags för olika lådor, maltlimpa, rosoll, lax, hemlagat smör och dessert.

Det fanns mycket gott att välja mellan. 
Kålrotslåda

1 kg kålrot
3-4 l vatten
3/4 tsk salt
1 ägg
3/4 dl skorpsmulor
2-4 msk sirap
½-1 dl lättgrädde
1/4 tsk ingefära
1 nypa svartpeppar
1 nypa muskotnöt

Till formen: margarin
På ytan: 2-3 tsk skorpsmulor


  1. Tvätta och skär kålroten i skivor, skala skivorna med skalkniv.
  2. Koka kålrötterna i saltat vatten under lock tills de är mjuka. Kontrollera medan du kokat att vattnet inte kokar bort.
  3. Spara kokspadet och mosa kålrötterna med en potatisstöt.
  4. Tillsätt ägg, skorpsmulor, sirap, lättgrädde, kryddor och lite kokspad i kålrotsmoset.
  5. Smörj en ugnsfast form och häll i kålrotsmoset.
  6. Rita ett våglikt mönster på ytan av moset med en gaffel. Strö över skropsmulor.
  7. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 200 grader ca 1 timme.


Morotslåda

3 dl vatten
3/4 dl risgryn
3 dl mjölk
400 g morötter
1 ägg
3/4 tsk salt
1 nypa svartpeppar

Till formen: margarin eller smör

  1. Koka upp vattnet. Rör ner risgrynen och koka tills vattnet nästan kokat in i grynen. 
  2. Tillsätt mjölken, hetta upp till kokpunkten och låt badda tills grynen är nästan mjuka. Rör om med jämna mellanrum.
  3. Skala och riv morötterna. Tillsätt morötterna, ägget och kryddorna i gröten.
  4. Häll blandninen i en smord ugnsfast form och grädda i 200 grader på nedersta falsen ca 40 minuter.


Ugnslax och kokt potatis


Laxsida
Salt och peppar
Örter (dill)
(Citron och dill till dekoration)

Foliepapper

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. (Koka potatisen i saltat vatten)
  3. Lägg laxsidan på ett folieark med skinnsidan nedåt. Plocka bort ben.
  4. Krydda med salt, peppar och örter, vik igen foliepappret
  5. Grädda i ugnen ca 20 minuter
  6. Servera med kokt potatis



Rosoll

3-4 medelstora kokta rödbetor
2 kokta morötter
1-2 kokta potatisar
1 litet syrligt äppel
1 kryddgurka
1 liten lök
salt
svart- eller vitpeppar

Sås: Vispgrädde, ättika, rödbetsspad

  1. (Koka rödbetar, morötter, potatis - låt svalna)
  2. Skala de kokta, kalla rotfrukterna och skär upp alla ingredienser till tärningar. Blanda ingredienserna med salt och peppar.
  3. Gör en sås genom att smaksätta vispad grädde med spritättika som smaksatts med lite socker.

Maltlimpa
Smöret måste först tvättas...


1 dl malt
1 dl rågmjöl
1 dl vetekli
3-4 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 dl apelsinjuice eller surmjölk
2 msk olja
2 msk sirap
3/3 paket jäst

Blanda de torra ingredienserna. Värm juice, olja och sirap så att blandningen blir fingervarm och smula i jästen; rör väl. Rör ner degspadet i de torra ingredienserna. Degen blir ganska lös. Smörj en avlång slät form och häll i degen. Låt limpan jäsa ordentligt innan den gräddas.


Hemlagat smör


5 dl vispgrädde
1-2 tsk salt

  1. Vispa grädden tills den blir smör, det vill säga tills grädden ”skär sig” och smöret skiljer sig från vätskan (vasslen).
  2. Låt vasslen rinna av i en sil. Tryck på något, men inte för mycket, då far också smöret genom silen.
  3. Tvätta smöret rent från vassle
  4. Smaksätt med salt



Bärparfait

1 bruk kvarg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 dl bär (lingon + hallon)
2 dl vispgrädde

  1. Mosa bären i en mixer.
  2. Vispa bären till skum.
  3. Vispa ägg och socker till skum i en skild bunke.
  4. Blanda samman bär, kvarg, vaniljsocker. Tillsätt äggskummet och rör till sist ner grädden. Rör om försiktigt.
  5. Häll blandningen i en form, beklä formen med plast.
  6. Ställ parfaiten i frysen.
  7. Ta parfaiten ur frysen ca 30 minuter innan du skall servera. 


Kolasås
Kolasås ska koka länge och tjockna.


3 dl vispgrädde
½ dl socker
1 dl sirap
2 msk smör

  1. Blanda grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull.
  2. Koka upp och låt koka ganska kraftigt utan lock tills den är ljusbrun och fått kolasmak, ca 10 minuter.
  3. Rör i en klick smör.
  4. Servera såsen varm till bärparfait.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar