Det fanns mycket gott att välja mellan. |
1 kg kålrot
3-4 l vatten
3/4 tsk salt
1 ägg
3/4 dl skorpsmulor
2-4 msk sirap
½-1 dl lättgrädde
1/4 tsk ingefära
1 nypa svartpeppar
1 nypa muskotnöt
Till formen: margarin
På ytan: 2-3 tsk skorpsmulor
- Tvätta och skär kålroten i skivor, skala skivorna med skalkniv.
- Koka kålrötterna i saltat vatten under lock tills de är mjuka. Kontrollera medan du kokat att vattnet inte kokar bort.
- Spara kokspadet och mosa kålrötterna med en potatisstöt.
- Tillsätt ägg, skorpsmulor, sirap, lättgrädde, kryddor och lite kokspad i kålrotsmoset.
- Smörj en ugnsfast form och häll i kålrotsmoset.
- Rita ett våglikt mönster på ytan av moset med en gaffel. Strö över skropsmulor.
- Grädda på nedersta falsen i ugnen i 200 grader ca 1 timme.
3 dl vatten
3/4 dl risgryn
3 dl mjölk
400 g morötter
1 ägg
3/4 tsk salt
1 nypa svartpeppar
Till formen: margarin eller smör
- Koka upp vattnet. Rör ner risgrynen och koka tills vattnet nästan kokat in i grynen.
- Tillsätt mjölken, hetta upp till kokpunkten och låt badda tills grynen är nästan mjuka. Rör om med jämna mellanrum.
- Skala och riv morötterna. Tillsätt morötterna, ägget och kryddorna i gröten.
- Häll blandninen i en smord ugnsfast form och grädda i 200 grader på nedersta falsen ca 40 minuter.
Laxsida
Salt och peppar
Örter (dill)
(Citron och dill till dekoration)
Foliepapper
- Sätt ugnen på 200 grader
- (Koka potatisen i saltat vatten)
- Lägg laxsidan på ett folieark med skinnsidan nedåt. Plocka bort ben.
- Krydda med salt, peppar och örter, vik igen foliepappret
- Grädda i ugnen ca 20 minuter
- Servera med kokt potatis
3-4 medelstora kokta rödbetor
2 kokta morötter
1-2 kokta potatisar
1 litet syrligt äppel
1 kryddgurka
1 liten lök
salt
svart- eller vitpeppar
Sås: Vispgrädde, ättika, rödbetsspad
- (Koka rödbetar, morötter, potatis - låt svalna)
- Skala de kokta, kalla rotfrukterna och skär upp alla ingredienser till tärningar. Blanda ingredienserna med salt och peppar.
- Gör en sås genom att smaksätta vispad grädde med spritättika som smaksatts med lite socker.
1 dl malt
1 dl rågmjöl
1 dl vetekli
3-4 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 dl apelsinjuice eller surmjölk
2 msk olja
2 msk sirap
3/3 paket jäst
Blanda de torra ingredienserna. Värm juice, olja och sirap så att blandningen blir fingervarm och smula i jästen; rör väl. Rör ner degspadet i de torra ingredienserna. Degen blir ganska lös. Smörj en avlång slät form och häll i degen. Låt limpan jäsa ordentligt innan den gräddas.
1 dl rågmjöl
1 dl vetekli
3-4 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 dl apelsinjuice eller surmjölk
2 msk olja
2 msk sirap
3/3 paket jäst
Blanda de torra ingredienserna. Värm juice, olja och sirap så att blandningen blir fingervarm och smula i jästen; rör väl. Rör ner degspadet i de torra ingredienserna. Degen blir ganska lös. Smörj en avlång slät form och häll i degen. Låt limpan jäsa ordentligt innan den gräddas.
5 dl vispgrädde
1-2 tsk salt
- Vispa grädden tills den blir smör, det vill säga tills grädden ”skär sig” och smöret skiljer sig från vätskan (vasslen).
- Låt vasslen rinna av i en sil. Tryck på något, men inte för mycket, då far också smöret genom silen.
- Tvätta smöret rent från vassle
- Smaksätt med salt
1 bruk kvarg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 dl bär (lingon + hallon)
2 dl vispgrädde
- Mosa bären i en mixer.
- Vispa bären till skum.
- Vispa ägg och socker till skum i en skild bunke.
- Blanda samman bär, kvarg, vaniljsocker. Tillsätt äggskummet och rör till sist ner grädden. Rör om försiktigt.
- Häll blandningen i en form, beklä formen med plast.
- Ställ parfaiten i frysen.
- Ta parfaiten ur frysen ca 30 minuter innan du skall servera.
3 dl vispgrädde
½ dl socker
1 dl sirap
2 msk smör
- Blanda grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull.
- Koka upp och låt koka ganska kraftigt utan lock tills den är ljusbrun och fått kolasmak, ca 10 minuter.
- Rör i en klick smör.
- Servera såsen varm till bärparfait.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar