Denna gång lagade vi soppor och scones! Alla elever lagade själv en egen soppa, eller ett eget bröd, och till slut smakade vi av allas kreationer!
![]() |
Här ser ni våra goda bröd. Från vänster: Havretunnbröd, ostscones och morotsscones. |
![]() |
Här visar Ville stolt upp sin soppa! |
Majssoppa
1½
dl majs
½ lök
1
msk olja
½
buljongtärning
2
dl vatten
1
liten potatis
salt,
peppar
färska
örter
- Fräs lök och majs i en kastrull i oljan så att löken får lite färg.
- Tillsätt vatten och buljongtärning.
- Skala och riv potatisen fint. Lägg med i soppan.
- Koka på medelvärme i ca 5 minuter.
- Mixa soppan slät, och smaka av med salt, peppar och örter.
Batatsoppa
1
batat
1
dl kokosmjölk
1
tsk lime saft
½
tsk sambal oelek -chilipasta
salt
och peppar
färska
örter
- Skala och tärna bataten. Koka den mjuk.
- Häll bort vattnet, tillsätt kokosmjölk. (Tillsätt också mera vatten/mjölk vid behov.)
- Smaka av med limesaft, chilipasta och kryddor.
- Mixa soppan slät. Dekorera med färska örter.
Morotssoppa
3
morötter
1½
dl mjölk
50
g färskost
½
buljongtärning
salt
och peppar
chilipulver
örter
- Tvätta och skala morötterna, skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka.
- Häll bort vattnet, tillsätt mjölk och färskost och buljongtärning. Låt koka upp.
- Mixa soppan slät. Krydda.
- Dekorera med färska örter, servera.
Potatis-purjo soppa
3-4
potatisar
10
cm purjolök
1
msk olja
1
liten morot
2
dl vatten
½ buljongtärning
salt
och peppar
- Skala och skär potatisarna och moroten i mindre bitar.
- Hacka purjon i mindre bitar.
- Fräs purjolöken i lite olja i en kastrull.
- Tillsätt vatten, potatis, morot och buljongtärning. Koka potatisarna och moroten mjuka.
- Mixa soppan slät. Krydda.
Morotsscones
1
dl vetemjöl
1
dl grahamsmjöl
½
dl havregryn
1
tsk bakpulver
1
krm salt
3
msk olja
1
dl mjölk
3
små morötter
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tvätta, skala och riv morötterna.
- Blanda samman mjölen, havregrynen, bakpulver och salt.
- Blanda i olja och mjölk, och till sist den rivna moroten. Degen skall vara jämn.
- Forma med hjälp av mjöliga händer 2 runda bröd, ca 1 cm tjocka. Dela degen i 4 delar med hjälp av en degsporre. Placera på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
- Grädda i ugnen ca 15 minuter.
Ostscones
3
dl vetemjöl
½
tsk salt
1½
tsk bakpulver
50
g smör
100
g riven ost
1
dl yoghurt
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Riv osten.
- Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
- Skär smöret i mindre tärningar och nyp in det i mjölet så att du får en grynig massa.
- Häll ner yoghurten och osten och blanda degen jämn.
- Forma till små runda bröd, platta till degen något. Placera på bakplåtspappersbeklädd plåt.
- Grädda ca 10-12 minuter.
Havretunnbröd
2
dl vatten
1
dl havreflingor
1
dl surmjölk / fil
1 ägg
½
tsk salt
2½
dl vetemjöl
1
tsk bakpulver
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Koka upp vattnet, tillsätt havreflingor och låt koka 5 minuter tills havregröten är färdig. Låt gröten svalna.
- Blanda vetemjöl och bakpulver tillsammans i en liten bunke.
- Rör ner surmjölk, ägg och salt i gröten. Rör ned vetemjölet blandat med bakpulver och rör degen jämn.
- Tryck ut degen med hjälp av mjöl på en plåt försedd med bakplåtspapper. Gör två stycken bröd. Skär brödet i fyra delar med hjälp av en degsporre. Nagga brödet.
- Grädda i ca 15 minuter. Servera varma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar